Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.


Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern. Det är några av nyheterna när Medieakademin, på uppdrag av Sparbankernas Riksförbund, presenterar den första kartläggningen över vilka ekonomiprofiler som når och engagerar flest på Sociala medier.

De svenskar som strömmade till aktiekonton under högkonjunkturen vänder nu istället blicken till konton som får vardagsekonomin att gå ihop. För under året rasar engagemanget för nästan alla konton med fokus på aktietips, medan konton som fokuserar på “minimalism”, “downshifting” och spartips ökar. Dessa konton drivs också av kvinnor som bor utanför storstäderna, vilket avviker från listan i övrigt.

Här laddar du ned hela Ekonomins makthavare 2023.
Se topplistor för Twitter (X), Instagram, Youtube, Tiktok och Facebook längst ned.

Det sker också ett tronskifte bland politiska makthavare: Mikael Damberg lämnade som finansminister, men toppar nu Maktbarometern: Ekonomi strax före Elisabeth Svantesson.
– Det är anmärkningsvärt att de formellt mäktigaste inom ekonomi-Sverige också engagerar och når flest digitalt. Den formella och digitala makten tycks flätas allt närmare, säger Emanuel Karlsten.

Bland de mäktigaste finns också flera influencers, som genom att berätta om sina placeringar når och engagerar fler än våra största finansiella institut. Christian “Ekonomigurun” Karlsson, Marcus Lindblad på “SparaCash” och paret bakom “Rika tillsammans” har alla skapat enorm räckvidd och lojalitet tack vare sina ekonomi-information i sociala medier.
– Syftet med den här typen av kartläggningar är att visa hur dessa enskilda konton når enorm digital räckvidd med starka relationer till sin publik – starkare än många traditionella medier, säger Emanuel Karlsten.

Ekonomi är mest populärt på Twitter/X, minst populärt på Facebook, men generellt kraftigt centrerat kring Stockholm. Det är också tydligt hur olika plattformar lockar olika typer av ekonomi-konton: Twitter/X har övervägande män som pratar aktier; Instagram fler kvinnor som sparar, och på Tiktok drömmer en yngre publik om ekonomisk frihet.

Även bland banker märks skillnader där uppstickare som Nordnet lyckas – eller Sparbanken Tanum. Båda placerar sig före större banker som SEB och Nordea.
– Det är roligt att se att flera av Sparbankerna ligger högt upp på listan. Förutom att träffa våra kunder på bankkontoren så är de digitala kanalerna ett bra ställe att träffa dem på. Det är viktigt att vi lyssnar på vad som engagerar kunderna, därför tycker vi att Maktbarometern: Ekonomi är ett spännande sätt att lyfta fram ekonomins makthavare, säger Björn Elfstrand, VD på Sparbankernas Riksförbund.

Medieakademin arbetar oberoende med framtagandet av datan i barometern, men det är ingen slump att just Sparbankerna är partner.
– Vi har följt Sveriges Sparbanker genom tidigare års Maktbarometrar och vet att de har förståelse för ett digitalt medielandskap. Detta samarbete gör det möjligt för vår ideella förening att nå målet att tillgängliggöra mer av vår data – fritt för allmänheten. Vi hoppas att det ska leda till att allmänheten får en fördjupad förståelse över vilka som påverkar oss och vår ekonomi, säger Emanuel Karlsten.

Kontakt Medieakademin:
Emanuel Karlsten, ordförande, 0702-77 20 30, emanuel.karlsten@medieakademin.se

Kontakt Sparbankernas Riksförbund:
Hanne Konradsson, kommunikations- och marknadschef, Sparbankernas Riksförbund, 0765-41 12 01, hanne.konradsson@sparbankerna.se

Om Maktbarometern:
Maktbarometern 2023 är framtagen under ledning av Emanuel Karlsten, Johannes Gustavsson, Anna Kuylenstierna, Hampus Brynolf och Gustav Martner. Barometern mäter Facebook, Instagram, Youtube, X och Tiktok. Datan är framtagen med hjälp av Tenfifty, Crowdtangle och Exolyt. Läs mer om vår metod här.

Om Sparbankerna
Sparbankernas Riksförbund är ett branschförbund för 57 Sparbanker och 25 Sparbanksstiftelser. Med cirka 190 kontor från Kiruna i norr till Ystad i söder står Sparbankerna för en stor del av den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna. Sparbankerna har 2,5 miljoner privat- och företagskunder och Sveriges nöjdaste bankkunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Sparbanksidén från 1820, som bygger på hållbarhet, samhällsengagemang och att ge tillbaka till det lokala samhället, är grunden för vår nutid och framtid. För mer information, besök sparbankerna.se

Om Medieakademin:
Medieakademin är en ideell förening som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället. Sedan starten 1997 har vi publicerat Förtroendebarometern, Sveriges mest uppmärksammade mätning om förtroende för medier, politik och näringsliv. Sedan 2017 gör vi även Maktbarometern: En karta över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet.

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024