Joakim och Jonna Lundell är åter störst i sociala medier och Sverigedemokraterna är partiet med bäst position inför valåret. Det står klart när Medieakademin för femte året publicerar vilka som når och engagerar flest svenskar på sociala medier.
Se alla topplistor här
Medieakademin sammanställer årligen data över vilka svenska konton som lyckas bäst på Twitter, Instagram, Facebook och Youtube – oavsett om det är företag, mediehus eller personer. Resultatet blir en unik karta över ett samtida medielandskap.
I toppen fortsätter Joakim och Jonna Lundell dominera med en otroligt stark närvaro på framför allt Youtube och Instagram. Therese Lindgren behåller andra platsen från förra året och JLC halkar ned till en tredjeplats. Joakim Lamottes starka år på Facebook knuffar upp honom till en fjärdeplats på Maktbarometerns totallista.
Årets stora raket är artisten Jacke Sjödin som tidigare gjorde revyer, men under pandemin styrde om till att göra coronalåtar. I komiska videos samhällskommenterade han restriktioner och virus, har gjort en duett med Helen Sjöholm och kontinuerliga livestreams på Facebook. Han klättrade upp från ingenstans till plats 45.
En annan stark nykomling är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar som gjort en raketresa upp till plats 127.
Etablerade i toppen på nästan samtliga sociala kanaler är Sverigedemokraterna, som tillsammans med sin partiledare fortsätter att dominera i sociala medier. Inför valåret är SD det parti som har bäst slagläge på sociala medier, men räknar vi in alla partipolitiskt aktiva blir resultatet annorlunda. När Medieakademin gör en riksdag utifrån Maktbarometerns resultat blir SD största parti med 105 mandat, följt av Socialdemokraterna med 94 mandat. Även om SD är störst och har starkt stöd av sin nya Youtubekanal Riks, har Socialdemokraterna flera profilerade ministrar och organisationer i ryggen, vilket skapar en stark position.
Korta trender på de plattformar Maktbarometern bevakar:
Facebook – Fortfarande den största plattformen, men med allt äldre användare som delar och kommenterar allt mindre. Samtalet blir allt mer politiskt här, de traditionella medierna backar och alternativa mediekanaler med fokus på underhållning skördar stora framgångar.
Youtube – Har Youtube nått sin topp i Sverige? När vi summerar de 100 största i år och jämför mot förra året, så minskar visningar, kommentarer och likes i genomsnitt. Youtube är fortfarande stort, men det finns tendenser som pekar på att framför allt unga är på väg mot andra plattformar.
Instagram – Stadigt växande, men fortfarande nästan helt utan företag och medier på topplistan. Personer med fokus på livsstil och humor går särskilt bra. Även här har kommentarer blivit allt viktigare. De största kontona har kraftigt ökat antalet kommentarer jämfört med likes under året.
Twitter – Den minsta plattformen är politiskt fortfarande viktig. Över hälften av de hundra största kontona är här politiska. I år är Hanif Bali större än Carl Bildt vilket pekar ut ett slags partipolitiskt tronskifte.
Möjlighet till enskilda intervjuer finns både fysiskt i Stockholm, Göteborg och digitalt.
Kontakt: Ordförande Emanuel Karlsten, 0702772030, emanuel@medieakademin.se.
Vill du ha betalversionen av Maktbarometern? Med tusentals företag och influencers listade och 50 sidor analys. Pris 4 495 kr, beställ här: https://medieakademin.se/forhandsbestall/
Maktbarometern är framtagen under ledning av Emanuel Karlsten, Gustav Martner, Anna Rosenqvist, Jonas Ohlsson och Henrik Ekengren Oscarsson från Medieakademin. Läs mer om vår metod här.
Om Medieakademin:
Medieakademin grundades 1997 och är en ideell förening som skapades för att fördjupa mediedebatten och öka kvaliteten på samtal och analyser av samhälle, politik och kultur. Vi finansieras av medlemmar som vill stötta vårt syfte och ta del av fördjupad kunskap.
TOPPLISTA MAKTBAROMETERN
Mest räckvidd och engagemang i Sverige på vår fyra största sociala kanaler
Här kan du se hela Maktbarometern med topp 100-listor