Historiskt stort ras för ICA. Polisen toppar i förtroende, medan Socialdemokraterna bryter en fyra år positiv trend. Svenskar placerar sig för första gången mer till vänster än höger på en politisk skala – och var fjärde svensk tycker att public service gynnar vänstersidan. Det är några av resultaten i Medieakademins årliga Förtroendebarometer.
Svenskarnas förtroende för politiken minskar. Riksdag, regering, “staten” och de politiska partierna backar alla i årets Förtroendebarometer. Mest minskar riksdagen (-8).
– Covidårens stora uppslutning kring politiken och staten avtar när vi går in i tider med stora politiska utmaningar och ekonomiskt pressade hushåll. Istället är det Svenska kyrkan och facket som ökar i förtroende. De erbjuder på olika sätt en annan typ av trygghet i nya tider av oro, säger Medieakademins ledamot Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian (tidigare Kantar Public).
Störst förtroende i årets mätning får Polisen (72%), som med en ökning på 5 procentenheter också toppar Förtroendebarometern. Men i övrigt är det bara Svenska kyrkan (+3) som ökar med mer än enstaka procent.
– Inte sedan 2011 har Förtroendebarometern sett så få som ökat i förtroende, säger Per Söderpalm.
ICA står för årets största ras. Förtroendetappet för livsmedelskedjor började under förra årets lågkonjunktur, men medan Coop bromsat (-2) rasar Ica nu 11 procentenheter. Det innebär att på två år har drygt var femte svensk (22%) tappat förtroende för ICA. Inte sedan SAABs konkurs 2010 har ett företag tappat så mycket förtroende. Även SJ tappar stort (-10) och bara 12% har nu förtroende för tågbolaget. Tillsammans med Trafikverket (-9, 42%) når de sin lägsta notering på tio år.
Socialdemokraterna bryter den positiva trend partiet haft sedan partiledaren Magdalena Anderssons tillträde och tappar nu 5 procentenheter.
– Socialdemokraterna hade en dålig vecka när årets förtroendebarometer genomfördes, med partiets första vilde i riksdagen och Magdalena Anderssons kritik av opinionsbildaren Henrik Jönsson. Det är tydligt i mätningarna att förtroendenivåerna för Socialdemokraterna återvänder till mer normala nivåer efter att ha varit mycket högt under pandemin och direkt efter valet 2022, säger Medieakademins Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Tappar gör också samtliga riksdagspartier – utom Vänsterpartiet. Procentuellt tappar KD mest (-4). Sedan partiets raketökning 2019 har KD tappat hälften av det samlade förtroendet och gör i år sitt tredje sämsta resultat – någonsin. Det gör också Liberalerna som efter ett positivt trendbrott med Johan Pehrson nu är tillbaka på negativa resultat och en bottennotering på 12% (-2).
Svensken placerar sig nu mer till vänster än höger, på en partipolitisk skala. Det är första gången sedan mätningen ställdes för första gången, 2020.
– Mätningar där större andel har hjärtat till vänster än de som har hjärtat till höger hör inte till vanligheterna. I samband med val får man gå tillbaka till 2002 för att hitta en vänsterövervikt i befolkningen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Vilken person uppskattar vi mest i media? För tio år sedan svarade 11% Janne Josefsson, men när vi i år ställer samma fråga samlar förstanamnet – Leif GW Persson – bara 6,9 % av de svarande. Strax efter kommer Youtubern och högerdebattören Henrik Jönsson, som under fältperioden var i ropet efter en uppmärksammad intervju med S-ledaren Magdalena Andersson.
– Det är en tydlig bild av ett förändrat medielandskap med få stora lägereldar, men också en bild av hur det politiska kommenterandet tagit över. Hälften av årets topp tio kommenterar politik på något sätt, medan det 2013 bara var en, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Public service gynnar vänstersidan tycker var fjärde svensk och 60% av Tidöpartiernas väljare. Men mer än hälften av svenskarna tycker ändå att Public Service är neutrala. När svenskarna får bedöma samtliga mediers saklighet i krigsrapportering, ger endast hälften av svenskarna godkänt. Här finns dock stora skillnader beroende på ålder och kön.
I årets Förtroendebarometer frågar vi också om AI, kulturkanon och vem som ska lösa samhällets kriser.
Du läser hela barometern på https://medieakademin.se/fortroendebarometern/
För Medieakademins förtroendebarometer, dess analys, sammanställning och presentation ansvarar Medieakademins ledamöter, professor Henrik Ekengren Oscarsson, verksam vid Göteborgs Universitet, och Per Söderpalm, opinionschef Verian (tidigare Kantar Public). Samtalsledare är Medieakademins ledamot Anna Serner.
Fakta: Förtroendebarometern – årligen sedan 1997
Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen av Medieakademin.
För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot Medieakademin, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, 070- 889 99 43
Per Söderpalm, ledamot Medieakademin, opinionsansvarig Verian, 076-783 00 77.
Julia Agha, ledamot Medieakademin, ansvarig Förtroendebarometern, 073-700 52 91.
Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin, 070-277 20 30.