Årets största Facebookstatusar 2018

Social media

Medieakademin presenterar de svenska Facebookposter som fick mest engagemang under 2018.

Med hjälp av Maktbarometerns omfattande kartläggning av svenska aktörer i sociala medier kan Medieakademin nu visa vilka Facebooksidor som skrev de mest engagerande posterna 2018. Vi mäter reaktioner plus kommentarer och delningar och kräver att posten åtminstone delvis är skriven på svenska.

Läs också: Årets mest retweetade
Läs också: Årets största Instagramposter

Utmärkande för årets lista är att tre myndigheter återfinns på listan.
-Polisen har länge varit framstående på sociala medier, men nu är även räddningstjänsten framgångsrika här och placeringarna skulle möjligtvis kunna vara en indikation på hur vi söker oss allt mer till källan direkt, till den verifierade informationen, säger Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin.

På listan finns också Lill-Babs båda döttrars hyllningar till sin mamma som gått bort, liksom mer klassiska viral-berättelser från Newsners undersida Djurbibeln. Sticker ut gör influencern och komikern Lucas Simonsson, vars dubbning av partiledardebatten blev särskilt populär på Facebook.

Stödet för Jimmy Durmaz efter rasistattackerna under Fotbolls-VM har blivit stort även på Facebook, störst blev posten från organisationen Swedish human rights projects Facebooksida ”Vi har inte plats för rasism”.

Medieakademins topplista har bara med poster från verifierade profiler eller Facebooksidor. Detta eftersom Facebook inte tillåter en automatiserad bevakning av privata profiler. Skulle även privata profiler räknas in skulle flera poster finnas med. Felix Herngrens bolag FLX ”Political Island”, och privatpersonen som ville ha 175 000 reaktioner för tre påsar gifflar och ambulansföraren som fick en parkeringsbot. Värt att nämna är också Elin Ersson som livesände på Facebook för att stoppa en deportation av en man till Afghanistan. Men den posten skrevs eller sändes heller inte på svenska.

Årets tio största Facebookposter

Mätt i reaktioner+kommentarer+delningar. Posten måste vara skriven på svenska.

1)

Räddningstjänsten Karlstadsregionen

2)
Polisen i Örebro län

3)
Kristin Kaspersen

4)
Vi har inte plats för rasism

5)
Djurbibeln

6)
Fotografiska

7)
Polisen Falkenberg och Hylte

8)
Lucas Simonsson

9)
Djurbibeln

10)
Malin Berghagen

Medieakademin är en ideell förening som jobbar för att fördjupa mediedebatten och ge utrymme för fria diskussioner om samhälle, politik och kultur. Sedan starten 1997 är vi ett drivhus för det samtida samtalet och publicerar årligen två barometrar:
Förtroendebarometern – mäter svenskens förtroende för medier, näringsliv och institutioner.
Maktbarometern – mäter vilka svenskar som har störst räckvidd och engagemang på svenskar i våra fyra största sociala medier.

För vidare kommentarer, kontakta Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten 0702772030

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024