Årets största tweets – 2020


Zlatan Ibrahimović, pandemi och humor. Det är vad som blivit störst och mest omtalat på svenska Twitter, enligt Medieakademins årliga sammanställning.

Årligen listar Medieakademins Maktbarometer vilka som har störst makt i sociala medier. Och vid varje årsskifte presenterar vi listor över vilka enskilda poster som har fått störst spridning i Sverige. Kriterierna är att de ska vara skrivna på svenska av någon från Sverige. Vi mäter Instagram, Facebook och Twitter.

På Twitter räknas antal retweets och gillamarkeringar. Störst genomslag har fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovićs svenska tweets fått. Men här finns också en pastor, en pappa och en hel del om corona.
– Pandemin har givetvis satt stort avtryck på årets topplista. Och mitt i allt hemskt är det givetvis skönt att få skratta åt allt elände ibland. På årets topplista finns flera sådana exempel, säger Medieakademins ordförande, Emanuel Karlsten.

Här är årets topplista

  1. @Ibra_official

Sveriges största fotbollsstjärna har givetvis ett enormt genomslag. Och allra störst genomslag fick han när han dedikerade sin tolfte guldboll till publiken.

2. @JohanRipas

Journalisten Johan Ripås har utöver pandemin också fått kämpa mot sjukdom i familjen. Men i november fick hans son äntligen ringa i klockan. Över 25 000 klickade like.

3. @Tihesuryoye

Gymnasiestudenterna på gotland tyckte sig förlora sitt examensfirande, på grund av coronarekommendationerna. Så vid utspringet på Visbygymnasiet använde man sig av ett klassiskt internet-meme, kist-dansarna, och dansade ut sin student – i kista.

4. @johnssonen

Andreas Johnsson lyssnade på statsministerns presskonferens om att bara umgås med personer i sitt hushåll, såg sig omkring och insåg: Så här blir det nu. Eller: Han insåg åtminstone att han kunde göra en rolig bildserie om hur det kommer att bli nu. Johnsson är också journalist på Göteborgsposten och skrev sedan en krönika om tweeten.

5. @rektorhamid

Hamid Zafar försvann i år från offentligheten efter att han påkommits med att sprida antisemitiska åsikter. Men innan dess han han dela vidare den här videon – som han inte själv filmat – som blev viral. Mannen med den vita tröjan visade sig senare vara Murphy Alex och hyllades av svensk polis.

6. @ibra_official

2020 har varit året då Zlatan Ibrahimović velat söka sig tillbaka in i den svenska landslagsvärmen. Men vägen dit var genom att först offentligt – och på svenska – använda sina sociala medier till att kritisera landslagsledningen.

7. @elsander

Pastorn Joachim Elsander har varit en flitig och uppskattad twittrare i många år. Han fortsatte att vara det genom sitt cancerbesked och cancerbehandling. Och när hans familj till slut fick skriva den sista tweeten visade svenska Twitter så mycket uppskattning att tweeten blev en av årets största.

8. @EmmaAxell

En bild på hjälpsamheten under början av pandemin, men också känslan av både förlorad och bibehållen kontroll, letade sig in som en av årets största tweets.

9. @CillaStrandli

Trots att Twitter många gånger upplevs som en äldre generations plattform är det fortfarande väldigt stort bland en yngre generation. Här till exempel om ett udda kärleksbekymmer.

10. @sarhatlice

I pandemins början, när vi famlade efter lösningar, var det flera företag och organisationer som försökte hjälpa till i krisen. I Kalmar försökte kommunen hjälpa de lokala, krisande företagarna genom att låta elevernas lunchpeng användas på stan.

Det var årets tio största tweets. Här ser du förra årets lista och här kan du läsa mer om årets Maktbarometer som listar Sveriges mest inflytelserika på sociala medier.

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024