Förtroendebarometern 2021: Sjukvården slår rekord – och medier kartläggs på politisk skala


Sjukvården slår alla förtroende-rekord, Liberalerna tangerar en bottennotering och mediernas nyhetsrapportering kartläggs för första gången i en politisk vänster-högerskala.
Det är några av nyheterna när Medieakademin släpper årets Förtroendebarometer.

I den 25:e upplagan av Förtroendebarometern slås nya rekord: Sjukvården ökar 19 procentenheter och har nu 81 procent av svenskarnas förtroende. Det är den största ökningen och det högsta förtroende-noteringen i Förtroendebarometerns historia. Förra årets barometer presenterades precis innan pandemins utbrott och vi kan därför ana en tydlig pandemi-effekt dels för sjukvården, men också för våra demokratiska instanser: Regering, riksdag och riksdagspartier ökar avsevärt. 

Värre är det för myndigheten MSB och riksdagspartiet Liberalerna. MSB lider fortfarande av turerna kring deras förre generaldirektör och tappar 9 procentenheter. Och Liberalerna tangerar en bottennotering: Bara 10 procent känner förtroende för partiet. Borträknat Sverigedemokraterna är det den lägsta förtroendesiffran ett riksdagsparti noterat i Förtroendebarometerns historia.

I övrigt fortsätter Systembolaget och polisen att ligga i förtroendetoppen. Postnord gör en rejäl uppryckning med 9 procentenheter liksom Astra Zeneca (+7). Både Moderaterna och Socialdemokraterna ökar, med 8 respektive 7 procentenheter och SR och SVT är de medier svenskarna har störst förtroende för.

I år har Medieakademin också gjort en unik mätning: För första gången kan vi visa hur nyhetskonsumenter upplever mediehusens rapportering på en politisk vänster-högerskala. Överlag uppfattas inte mediers nyhetsrapportering ha en tydlig lutning åt något håll, men Aftonbladet och Svenska dagbladet sticker ut. Aftonbladet upplevs mer vänster än neutral och Svenska dagbladet mer höger än neutral. Övriga uppfattas mest neutrala, men Sveriges radio och SVT uppfattas något mer vänster, medan Göteborgs-posten, Dagens nyheter och Expressen mer höger.

Här laddar du ner hela årets Förtroendebarometer

Fakta: Förtroendebarometern – årligen sedan 1997
Den 25:e upplagan omfattar 1206 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.
Fältperioden ägde rum mellan den 23 februari-3 mars 2021.
Mätningen har genomförts av Kantar Sifo.

För mer information, kontakta:
Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot i Medieakademin, Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, 0708 89 99 43
Toivo Sjörén, ledamot Medieakademin, opinionschef Kantar Sifo, 0701 84 23 50
Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin, journalist, 0702 77 20 30

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen av Medieakademin. Årets och tidigare års barometrar hittar du här.

Rättelse: I en tidig version av årets Förtroendebarometer var det fel partisymboler på grafen på sidan 20, det är nu korrigerat.

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024