Maktbarometern: Företag– Här är de mäktigaste företagen i sociala medier

Medieakademin har tillsammans med Mynewsdesk publicerat en första, unik kartläggning över vilka företag som når och engagerar flest svenskar på sociala medier.
Kartläggningen visar hur svårt det är att köpa sig till engagemang, vilket öppnar för mindre och superlokala företag som använder bokningsrobotar, gör egen reality – eller blir influencers.

Läs om vår metod här

Hur använder näringslivet sociala medier för att driva affär – och vad uppskattas av svenskarna? Tillsammans med Mynewsdesk har Medieakademin gått ned djupt i den årliga Maktbarometern för att hitta företagen som lyckas bäst på Tiktok, Instagram, Facebook, Youtube och X. Vi tittar uteslutande på vilket engagemang och räckvidd som skapas bland andra svenskar – och ser en helt annan maktdynamik än den förväntade. 

–Nästan alla stora företag prioriterar sociala medier, men de verkar gett upp idén om att skapa engagemang och satsar istället på köpt räckvidd. Det öppnar upp för helt nya och mindre att lyckas – och ta marknadsandelar, säger Emanuel Karlsten, ordförande Mediekademin.

I topp återfinns energidrycken Nocco, Ica och Netflix, men på listan finns också mindre aktörer som Merchsweden, Gårdsjö Älgpark och Zouma. 

De senare är en trend som pågått en tid, där influencers inte bara startar företag, utan företagen är influencers. Sneakersbolaget Merchsweden från Västerås började som ett UF-företag, men genom att ägaren själv tog plats framför kameran blev företagsresan till innehåll och skapade enormt engagemang. En liknande resa har energidrycken Zouma gjort: Från UF, via Draknästet till att profilera bolaget som influencer – och skapa stort engagemang, framför allt via Youtube shorts. Andra exempel är Kanalgratis, som hyr in influencers som fokuserar på att göra kvalitativt innehåll av fiskeutrustning, snarare än säljande reklamfilmer. Eller “Gör det med RW”, där influencern Robin Westerlund valde att göra om hela sin persona till sitt företag – för att marknadsföra bilprodukter.

Företag inom mat, mode och inredning är de som har lättast att bygga inflytande via sociala medier. Men med i toppen finns även bolag inom branscher som motor, djur och resor. Undantaget är X – tidigare Twitter – där finans, gaming och teknik är helt dominerande.

  1. Facebook – topp 100

  2. Instagram – topp 100

  3. Youtube – topp 100

  4. Tiktok – topp 100

  5. X – topp 100

  6. Årets Makthavare Företag - topp 100

Företag systematiserar tävling och bokning

Facebook har länge varit företagens favoritplattform, men det är de små vardagsnära företagen som lyckas bäst med engagemanget: Lokala Ica- eller godisbutiker använder systematiskt tävlingar och bokningar för att locka lokalt engagemang. Hela 10 procent av de 150 största företagskontona utgörs av olika Ica-butiker. Det har varit så framgångsrikt att det systematiserats genom att koppla in externa tjänster som hanterar tävlingar, vinnare eller – vilket blir allt vanligare – att kunder använder kommentarsfälten för att boka produkter. Andra lokala modebutiker, som Love forever, använder sig av liveshopping: i en direktsändning visas plagg som kunder kan “tinga” i realtid.

 

Reality-tv av företagen själva
Företag som Grufman Bil, Svanströms El & VVS eller Gårdsjö Älgpark har hittat ett vinnande koncept: att dokumentera företagets vardagsliv. Ett kamerateam hänger på under en akut vvs-utryckning, eller vid en felsökning i en bil, och så får vi vara med när problemet löses. Eller när ägaren av Gårdsjö älgpark försöker hantera älgen som hälsar på inne i deras hus. Som en dokusåpa i miniformat, producerat av företagen själva.

 

Dundersuccé för företagen på TikTok

Även om Facebook är favoritplattform, är det på Tiktok som företagen lyckas bäst: Bland Tiktoks 500 mäktigaste är 8 procent företag, motsvarande siffra på Facebook är 5 procent och på Instagram 2 procent. Många företag lägger mycket pengar på att köpa sin räckvidd, men det är de med en egen berättelse eller unikt värde som får engagemanget: som Jönköpings parfymföretag Essnce eller företaget Ungdomskraft. 

Ladda ned hela presentationen av Maktbarometern: Företag

Här hittar du årets Maktbarometern: Företag tillsammans med tidigare års Maktbarometrar.

Arkiv: Maktbarometern

Maktbarometern: Företag görs i samarbete med Mynewsdesk. Barometern är en del av Medieakademins mål att tillgängliggöra mer data till allmänheten, för att fördjupa samtalet och förståelsen över vilka som påverkar oss genom nya medier.
– Sociala medier är idag en självklar arena för företag som vill bygga relationer och stärka sitt varumärke med hjälp av PR. Den här kartläggningen visar tydligt att det inte bara handlar om stora marknadsbudgetar, utan om att vara relevant, äkta och närvarande. På Mynewsdesk hjälper vi företag att förstå och mäta sin påverkan – och samarbetet med Medieakademin är ett kul och relevant sätt för oss att bidra med insikter till alla organisationer där ute som vill skapa effektivare kommunikation, säger Adam Karseland, Head of PR på Mynewsdesk.

 

Kontakt Medieakademin:
Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin, 0702772030, emanuel.karlsten@medieakademin.se

Jonas De Lange, projektledare Maktbarometern:Mat

 

Kontakt MyNewsDesk:

Adam Karseland, PR-chef

adam.karseland@mynewsdesk.com

0812877505

 

Om Maktbarometern:Företag

Framtagen under ledning av Jonas De Lange från Medieakademin. Barometern mäter konton som ägs av aktiebolag, enskilda firmor eller handelsbolag. Datan är framtagen med hjälp av Datastory, Crowdtangle, Exolyt och Tenfifty. Läs mer om vår metod och hur vi definierar makt här.

 

Om Medieakademin:

Medieakademin är en ideell förening som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället. Sedan starten 1997 har vi publicerat Förtroendebarometern, Sveriges mest uppmärksammade mätning om förtroende för medier, politik och näringsliv. Sedan 2017 gör vi även Maktbarometern: En karta över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet.

 

Om Mynewsdesk

Mynewsdesk är branschledande inom mediebevakning och PR, och hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Med en användarvänlig PR-plattform förenklar de publicering, distribution och mätning av organisationers PR- och kommunikationsinsatser.