Medieakademins Förtroendebarometer 2025
– undersökning och metod

Medieakademins Förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997 och initierades av de båda professorerna i statsvetenskap, Lennart Weibull och Sören Holmberg. Från 1997 till 2006 genomfördes den via telefon och byggde på svar från slumpmässigt utvalda personer mellan 16 – 74 år. Sedan 2008 har den genomförts med webbintervjuer.


2025 beslutade Medieakademin att dubblera antalet svarande i undersökningen och förlänga mätperioden till två veckor. Anledningen är att det skapar ännu större stabilitet i resultaten, att det går lättare att bryta ner resultaten på olika grupper samt att undersökningen blir mindre känslig för stora händelser under mätperioden.

Undersökningen inkluderar varje år dels ett urval av centrala samhällsinstitutioner, som riksdagen, storföretagen, dagspressen, radio och TV, dels konkreta medier, bland annat SVT och TV4, samt specifika företag som IKEA, ICA, Tesla och Volvo.


Antalet bedömda institutioner har varierat något mellan åren. Vissa institutioner, medier och företag har mätts varje år, medan andra har studerats mer oregelbundet. I det senare fallet har Medieakademin, utifrån agendan under året, tillsammans valt nya mätobjekt.

Antalet mätobjekt ligger vanligtvis mellan 60 och 70. I årets mätning ingår 58 mätobjekt som är institutioner, medier och företag samt 22 objekt som är internationella personer.

De flesta år har även andra aspekter på samhällsförtroende och media undersökts. 2025 mäter vi utöver förtroende också om Sverige är på rätt eller fel väg, hur regeringspartiernas politik bedöms utifrån ett vänster-högerperspektiv samt vilka aktörer som allmänheten har störst förtroende för ska kunna lösa kriminaliteten i Sverige.

Efter ett år präglat av konflikter, utrikespolitik och USA-val, har mätningen också ett extra fokus på det internationella. Nato och FN lagts till i mätningen samtidigt som förtroendet för ett antal internationella ledare och opinionsbildare har mätts bland den allmänheten. Urvalet av personer har dels baserats på kännedomen, dels på geografisk spridning.

I årets undersökning har vi också utökat listan av medieföretag för att fånga upp de snabba förändringarna i branschen och inträdet av AI. Chat GPT finns med på årets lista, liksom Linkedin.

Även företag som befinner sig mitt i den gröna omställningen finns med. Här märks exempelvis Northvolt, Volkswagen och Tesla.

Här följer mer information om mätningen 2025:

Den huvudfråga som har ställts om förtroende är följande:

För internationella ledare och opinionsbildare har frågan ställts på följande sätt:

Förtroendebarometern utvecklas varje år och 2025 är den större än någonsin tidigare. Fler resultat från undersökningen kommer att släppas under våren.

I 2024 års förtroendebarometer gjordes viktningen något annorlunda, då den innehöll viktning för kön, ålder och region men inte för val av parti i 2022 års val. Skillnaderna i resultat är för den stora merparten av mätobjekten små och inom den statistiska felmarginalen. För att skapa full jämförbarhet i mätningarna över tid har Medieakademin vägt om resultaten för 2024 i de mätserier som presenteras i rapporten.

Förtroendebarometern utvecklas varje år och 2025 är den större än någonsin tidigare. Fler resultat från undersökningen kommer dessutom att släppas under våren.

Alla resultat från årets och tidigare Förtroendebarometrar kan laddas ned här, på Medieakademins hemsida.

Har du frågor om Medieakademins Förtroendebarometer? Mejla info@medieakademin.se