STÖRSTA INSTAGRAMPOSTER 2021


Artisten Einárs död, kändiskärlek och nyfödda barn. Så kan året sammanfattas när Medieakademin sammanställer de instagramposter som fått mest engagemang 2021.

Årligen listar Medieakademins Maktbarometer vilka som har störst inflytande i sociala medier. Och vid varje årsskifte presenterar vi listor över vilka enskilda poster som har fått störst spridning i Sverige. Kriterierna är att de ska vara skrivna på svenska av någon från Sverige och inte innehålla marknadsföring. Vi publicerar årslistor för Instagram, Facebook och Twitter.

På Instagram utgår topplistan från de poster som fått flest gillaklick och kommentarer. Mordet på artisten Einár blev årets största nyhet på plattformen. Flest blev reaktionerna på Einárs flickvän och mammas respektive instagramposter.
– Det är ovanligt att konton som har relativt få följare får så viral spridning. Men många ville hitta ett sätt att uttrycka sin sorg och då söktes dessa konton upp, vilket gav den här effekten, säger Beata Jungselius, ledamot Medieakademin och lektor i informatik.

Kärlek är annnars det återkommande temat. Artisten Pernilla Wahlgrens nyfunna kärlek, liksom hyllningar till nyblivna mammor och pappor.

Här är årets största poster:

1. Alexandra Torgrip

Artisten Einár mördades i Stockholm och sörjdes av många. Inte minst av hans flickvän, Alexandra Torgrip, vars första kommentar skrevs på Instagram och möttes av ett massivt stöd.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av @alexalexandras

2. Greta Thunberg

Klimataktivisten kombinerade skolstrejk med en hyllning till Sveriges fotbollslandslag, som samma dag spelade OS-final mot Kanada.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Greta Thunberg (@gretathunberg)

3. Khamzat Chimaev

Den svenske MMA-utövaren fortsatte under året att imponera och är fortfarande obesegrad. Det har gett honom en enorm internationell publik på sociala medier. I år ställde han också upp i fristilsbrottning mot landsmannen Jack Hermansson. Chimaev vann med 8-0 och tackade efteråt sin motståndare på Instagram.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev)

4. Greta Thunberg

När coronavirusets spridning åter ökade i Sverige, använde Greta Thunberg sina plattformar för att tala direkt till sina landsmän.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Greta Thunberg (@gretathunberg)

5. Lena Nilsson

Hela Instagramsverige chockades av artisten Einárs död, men sökte också ett sätt att visa sorg och deltagande. När Einárs mor, skådespelaren Lena Nilsson, postade en bild för att själv sätta ord på känslorna stängde hon av kommentarsmöjligheten, men fick över 200 000 hjärtan.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Lena Nilsson (@lena.r.nilsson)

6. Edvin Ryding

När Netflix gör tv-serier spelar språket allt mindre roll för den globala framgången. Det har vi under året sett med sydkoreanska Squid game, men också med svenska serien Young Royals. För huvudrollsinnehavaren Edvin Ryding har det inneburit global stjärnstatus. Och att det numera räcker med ett ”vad?” för att hamna på plats 6 över årets största svenska instagramposter.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Edvin Ryding (@edvinrydings)

7. Victor Lindelöf

Sveriges herrlandslag i fotboll fick en ny lagkapten efter sommarens EM. När kaptenen uttryckte sin stolthet på Instagram slöt fansen upp och hyllade med över 200 000 likes.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Victor Lindelöf (@victorlindelof)

8. Victor Lindelöf

Lindelöf blev inte bara lagkapten i år, han blev också tvåbarnspappa. En förlossning fotbollssverige följde noga, eftersom den krockade med två landskamper. Lindelöf missade den första landskampen, men postade sedan nedanstående bild på den nyförlösta sonen och hann ansluta till Sveriges andra landskamp.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Victor Lindelöf (@victorlindelof)

9. Carina Berg

När den populära poddaren och programledaren Carina Berg födde sitt tredje barn skyndade hundratusentals in på Instagram för att gratulera.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Carina Berg (@carinalillyberg)

10. Pernilla Wahlgren

En av Sveriges mest folkkära artister har hittat kärleken igen. Det har det rapporterats om i kvällstidningar, men allra mest av artisten själv på Instagram.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Pernilla Wahlgren (@pernillawahlgren)

Det var årets tio största svenska instagramposter. Här ser du förra årets lista och här kan du läsa mer om årets Maktbarometer som listar Sveriges mest inflytelserika på sociala medier.

Om Medieakademin
Medieakademin är en ideell förening som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället. Sedan starten 1997 har vi publicerat Förtroendebarometern, Sveriges mest uppmärksammade mätning om förtroende för medier, politik och näringsliv. Sedan 2017 gör vi även Maktbarometern: En karta över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet.

Kontakt:
Emanuel Karlsten, ordförande, 0702772030, emanuel@medieakademin.se
Beata Jungselius, ledamot Medieakademin, lektor informatik, forskar om användandet av sociala medier i vardagen. 0735-080888, beata.jungselius@gmail.com

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024