Största svenska Instagramposterna 2019


Medieakademin presenterar de svenska Instagramposter som fick mest engagemang under 2019.

Trots att Instagram i år valt att ta bort räkneverket för hur många likes en bild får kan Medieakademin, med hjälp av Maktbarometerns omfattande kartläggning, visa vilka svenska Instagramposter som blev störst 2019. Vi mäter antal gillaklick plus kommentarer och kräver att posten åtminstone till hälften är skriven på svenska.

Årets lista domineras av tre personer: Zlatan Ibrahimović, Greta Thunberg och Lucas Simonsson. Instagram har liten viral potential, därför är det nästan alltid de med många följare som får mest engagemang. De gånger Thunberg och Ibrahimović skrivit på svenska har deras Instagramposter också blivit störst av alla. Men listan domineras allra mest av youtubekanalen JLC. Lucas Simonsson och Jonas Fagerström utgör två delar av humortrion, men det är också JLC som står bakom plats fyra, ”Sveriges mest kända avokado”.

Efter att internet i januari 2019 bestämde att ett ägg skulle göras till Instagrams mest gillade bild någonsin, bestämde sig JLC för att göra samma sak i Sverige. Genom att varsamt välja ut en avokado, fota den och göra ett Instagramkonto för en avokado med en enda bild, skulle Instagramposten bli Sveriges mest gillade bild – någonsin. Det räckte inte hela vägen, men resulterade ändå i en kvarts miljon reaktioner – och en fjärdeplacering.

– Årets lista visar vilken enorm auktoritet JLC blivit på svenska Instagram, med fem av tio placeringar på topplistan. Det är ett slags tronskifte, efter att paret Joakim och Jonna Lundell förra året dominerade listan, säger Emanuel Karlsten, ordförande i Medieakademin.
Se också: Sveriges mest gillade Instagrambild

Årets tio största Instagramposter 2019

1) Zlatan Ibrahimović ~577 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

De sa ”du har ingen chans”, idag bär jag Sverige på mina axlar #home

Ett inlägg delat av Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic)

2) Greta Thunberg ~310 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

School strike Day 1… Now I’m not alone anymore! On Friday 24/5 we are striking in 1387 places in 111 countries. And counting! I Stockholm samlas vi i Humlegården kl 11:30 nu på fredag. Sen går vi till Kungsträdgården. Forskare och aktivister talar, inklusive jag. På scen: Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Danny Saucedo, Lamix och Annika Norlin (Säkert!) Dela detta!! Sprid till alla!! #FridaysForFuture #schoolstrike4climate #climatestrike

Ett inlägg delat av Greta Thunberg (@gretathunberg)

3) Greta Thunberg ~302 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

In Ludvika to stand up for equal human rights and democracy. And against nazism. I Ludvika för att stå upp för alla människors lika rättigheter och mot odemokratiska värderingar. #neverbesilent #ludvika #inganazisterpåvåragator

Ett inlägg delat av Greta Thunberg (@gretathunberg)

4) Sveriges rekord-avokado, ~259 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

Kan denna bilden bli Sveriges mest gillade bild? Supporta avokadon. #avokadogang #avokadosoldiers #gillaavokadon

Ett inlägg delat av SVERIGES MEST KÄNDA AVOKADO (@sveriges_rekord_avokado)

5) Zlatan Ibrahimović ~241 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

Jönköping – you are welcome! Gå in och boka på www.padelzenter.se @padelzenterjonkoping

Ett inlägg delat av Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic)

6) Jonas Fagerström ~218 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

Välkommen till världen Lowe ❤️

Ett inlägg delat av JONAS FAGERSTRÖM (@jonasfagerstrom)

7) Lucas Simonsson ~187 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

Det verkar som att alla sparkcyklar har blivit väldigt populära i hela världen. Folk tar dom för att snabbare komma fram till festen, till mataffären eller kanske för att skjutsa en kompis någonstans. Som vuxen är det väldigt lätt att tänka: ”Jag behöver ingen hjälm för att åka spark, det går så långsamt”. MEN en sådan sparkcykel kan gå upp till 35 km/h i nerförsbacke och då kan man skada sig rejält ifall man ramlar. För mig blev allt svart och jag vaknar av att en främling pratar med ambulansen i telefon. 10 minuter innan det så minns jag att jag hade lite problem med bromsarna, samt att gasen kunde hänga sig. En liten uppmaning bara: Var försiktiga när ni kör dessa. Håll er på cykelbanan, kör inte dessa när ni har druckit och framförallt ha alltid hjälm på er. Jag kom undan med 7 stygn i pannan samt 4 i örat. Hade jag haft otur kanske jag inte hade levt idag. Hoppas att alla tar åt sig där ute och tar hand om varandra. Livet är för kort för att slängas bort på en sparkcykel. Trevlig Söndag! ❤️ P.S Vi kommer prata mer detaljer i veckans podd på Torsdag.

Ett inlägg delat av L U C A S S I M O N S S O N (@lucas_simonsson)

8) Lucas Simonsson ~162 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

Haft den bästa myskvällen med Maria???? Druckit en flaska vin och pysslat med tassels. Hoppas inte Cameron tar fel på oss ????????

Ett inlägg delat av L U C A S S I M O N S S O N (@lucas_simonsson)

9) Lucas Simonsson ~160 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

Efter 5 år är du äntligen färdig som Civilingenjör ✨❤️ Hade önskat att jag inte var omplåstrad på din examen men så fick det bli! I december flyttar vi till nya lägenheten ???????? Nu börjar vuxenlivet på riktigt ❤️

Ett inlägg delat av L U C A S S I M O N S S O N (@lucas_simonsson)

10) Therese Lindgren ~157 000 reaktioner

Visa det här inlägget på Instagram

1 MILJON PRENUMERANTER PÅ YOUTUBE ????????❤️????????

Ett inlägg delat av Therése Lindgren (@therese)

Medieakademin är en ideell förening som jobbar för att fördjupa mediedebatten och ge utrymme för fria diskussioner om samhälle, politik och kultur. Sedan starten 1997 är vi ett drivhus för det samtida samtalet och publicerar årligen två barometrar:
Förtroendebarometern – mäter svenskens förtroende för medier, näringsliv och institutioner.
Maktbarometern – mäter vilka svenskar som har störst räckvidd och engagemang på svenskar i våra fyra största sociala medier.

För ytterligare kommentarer, ring Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten, 0702-77 20 30.

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024