Största svenska tweets 2019


Medieakademin presenterar de svenska tweets som fick mest engagemang under 2019.

Med hjälp av Maktbarometerns omfattande kartläggning av svenska kreatörer i sociala medier kan Medieakademin nu visa vilka svenska inlägg på Twitter som blev störst 2019. Vi mäter antal retweets och kräver att posten åtminstone till hälften är skriven på svenska.

Årets twitterlista ger en ganska rättvis bild av Twitters demografi. Enligt undersökningen Svenskarna och internet är åldersgruppen 16-25 den mest aktiva gruppen twittrare – mer än dubbelt så stor som 46-55-åringar.

-Det är därför ganska logiskt att årets topplista ser ut som den gör. Bianca Ingrossos bråk om äggröra. Eller upprörda känslor kring en influencers utspel i en podd, säger Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin.

En överraskning i år är Historiska museets framgång.

-Historiska museets post är årets överraskning, med en tweet som antagligen nått internationella proportioner på grund av bilden på den spektakulära ringen, säger Emanuel Karlsten, ordförande i Medieakademin.

Årets största tweets 2019

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

Medieakademin är en ideell förening som jobbar för att fördjupa mediedebatten och ge utrymme för fria diskussioner om samhälle, politik och kultur. Sedan starten 1997 är vi ett drivhus för det samtida samtalet och publicerar årligen två barometrar:
Förtroendebarometern – mäter svenskens förtroende för medier, näringsliv och institutioner.
Maktbarometern – mäter vilka svenskar som har störst räckvidd och engagemang på svenskar i våra fyra största sociala medier.

För ytterligare kommentarer, ring Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten 0702772030

Liknande artiklar

Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
2023 års största poster på Instagram/Facebook/Twitter
11 december 2023
Maktbarometern 2023: De har störst inflytande i sociala medier
03 oktober 2023