ÅRETS STÖRSTA TWEETS – 2021


Fotboll, Hanif Bali och humor. Det är vad som blivit störst och mest omtalat på svenska Twitter, enligt Medieakademins årliga sammanställning.

Årligen listar Medieakademins Maktbarometer vilka som har störst inflytande i sociala medier. Och vid varje årsskifte presenterar vi listor över vilka enskilda poster som har fått störst spridning i Sverige. Kriterierna är att de ska vara skrivna på svenska av någon från Sverige och inte innehålla marknadsföring. Vi publicerar årslistor för Instagram, Facebook och Twitter.

På Twitter räknas antal retweets och gillamarkeringar. Störst genomslag har politikern Hanif Bali som kniper tre av placeringarna på topp tio. Men här finns också de som har få följare, men ändå lyckas formulera något som tusentals kan relatera till och sprider vidare.

Här är årets topplista

1. Victor Lindelöf

Manchester united-spelaren blev Sveriges nya lagkapten i fotbollslandslaget. Det gillade inte bara Lindelöf, utan också tusentals fans.

2. Emil Forsberg

Sverige föll mot Ukraina i åttondelsfinalen under fotbolls-EM. Emil Forsberg hann göra totalt fyra mål under turneringen och hans avskedsord blev också det som skapade mest engagemang.

3. Thomas Di Leva

Att P3 prisade artister samtidigt som de satt häktade fick många att reagera. Artisten Thomas Di Leva funderade på om det var ett framgångsrecept.

4. Svensk fotboll

Skådespelaren Will Ferrell har flera svenskkopplingar, bland annat är hans fru svensk. Så när Sverige var på väg in i åttondelsfinal gjorde han en kort videohälsning på svenska som Svenska fotbollsförbundet publicerade.

5. Hanif Bali

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali toppade i år Maktbarometerns Twitterlista. På kort tid har han skapat stort inflytande på plattformen som ofta sätter avtryck i den politiska debatten.

6. Henrik Johansson

I ett kommentarsfält hos influencern Bianca Ingrosso hittade Henrik Johansson en ”Bettan” med några tveksamma kommentarer.

7. Hanif Bali

När Hanif Bali friade tillkännagav han det givetvis också på Twitter.

8. Hanif Bali

Det blev starka reaktioner efter att en våldtäktsman fick skadestånd på 840 000 kronor efter ha suttit för länge i fängelse. Hanif Bali startade då insamling till stöd för brottsoffret som landade på strax över två miljoner kronor.

9. Fabian Andersson

En flyttad coca cola-flaska blev en av fotbolls-EM:s stora snackisar. Inte minst för de svar på tal som följde.

10. Joel Jonsson

Ibland behöver man inte tiotusentals följare för att få spridning. Det kan räcka med en nostalgisk bild som kan skapa igenkänning för tusentals.

Det var årets tio största svenska tweets. Här ser du förra årets lista och här kan du läsa mer om årets Maktbarometer som listar Sveriges mest inflytelserika på sociala medier.

Om Medieakademin
Medieakademin är en ideell förening som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället. Sedan starten 1997 har vi publicerat Förtroendebarometern, Sveriges mest uppmärksammade mätning om förtroende för medier, politik och näringsliv. Sedan 2017 gör vi även Maktbarometern: En karta över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet.

Kontakt:
Emanuel Karlsten, ordförande, 0702772030, emanuel@medieakademin.se
Beata Jungselius, ledamot Medieakademin, lektor informatik, forskar om användandet av sociala medier i vardagen. 0735-080888, beata.jungselius@gmail.com

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024