Största Facebookposter 2020


Corona, gratulationer och nyheter. Så kan året sammanfattas när Medieakademin sammanställer de Facebookposter som fått mest engagemang.

Årligen listar Medieakademins Maktbarometer vilka som har störst makt i sociala medier. Och vid varje årsskifte presenterar vi listor över vilka enskilda poster som har fått störst spridning i Sverige. Kriterierna är att de ska vara skrivna på svenska av någon från Sverige. Vi mäter Instagram, Facebook och Twitter.

På Facebook tittar vi specifikt på hur många gillaklick och delningar en post får. Innehållet måste också vara från Sverige och framfört på svenska.

Facebook är kraftigt styrt av algoritmer, varför ett stort antal följare inte garanterar att en postning får stort engagemang. Istället ser vi många mindre spelare, som skapat poster som nått ut till många och blivit virala.

– Att en motivationsföreläsare med 14 000 följare kan skapa årets tredje största post i konkurrens med varje mediehus i hela Sverige, det säger det mesta om de nya maktförhållanden som skapas på Facebook, säger Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten.

1. Zlatan Ibrahimovic

Zlatans post om guldbollen har toppat både Twitter och Instagram, men posten på Facebook är också en av de tio mest gillade Facebookposterna – någonsin!

Fansens Guldboll Nr 12

Publicerat av Zlatan Ibrahimović Onsdag 25 november 2020

2. Joakim Lamotte

Joakim Lamotte var en av Sveriges mest inflytelserika på Facebook under 2020 och videon om hemlöse Rolf blev posten som fick flest likes och delningar.

3. Andreas Jonsson

Motivationsföreläsaren Andreas Jonsson postade redan för fyra år sedan en bild på sitt tioåriga jag inför skolstart. Posten blev en av tidernas största på svenska Facebook. I år är han tillbaka på topplistan, nu med bild från högstadiet, men samma viktiga budskap om mobbing.

Älskade 13-åriga Andreas. Skolfotot jag håller i är från din skolstart i högstadiet. Samma sommar som du började planera…

Publicerat av Andreas Jonsson Fredag 14 augusti 2020

4. SVT

SVT är ett av få traditionella mediebolag som finns med på Maktbarometerns topplista. Deras största post under året blev en gratulation till Sveriges äldsta bloggare, Dagny Carlsson, på födelsedagen.

5. Marcus Oscarsson

TV4:s politiske kommentator är Sveriges mest inflytelserika journalist i sociala medier, enligt Maktbarometern. Oscarsson största politiska intresse är kanske det amerikanska valet och det en sådan post som blev den som skapade mest engagemang under året.

Breaking News JOE BIDEN HAR VUNNIT USA:s PRESIDENTVAL 2020 Han har vunnit Pennsylvania och når därmed över den magiska gränsen på 270 elektorsröster.

Publicerat av Marcus Oscarsson Lördag 7 november 2020

6. Robert Gustafsson

Komikern Robert Gustafsson hade ett år där det mesta ställdes in på grund av pandemin. Och då började det produceras videos, exklusivt för Facebook. Om corona. Det här blev hans största.

7. Marcus Oscarsson

Pandemin blev ett viktigt ämne även för Oscarsson under 2020. Och särskilt mycket engagemang blev det när han fann en positiv vinkel på pandemin. Om när de första insjuknade svenskarna friskförklarades.

Dela, gratulera med en kommentar och sprid glädje i Sverige! 🌷🌷🇸🇪🇸🇪16 SVENSKAR HAR FRISKFÖRKLARATS 🇸🇪🇸🇪 🌷🌷 I dag kommer…

Publicerat av Marcus Oscarsson Onsdag 18 mars 2020

8. Morgan Alling

En tufft besked från familjen Alling med en hoppfull utveckling. Trots att Facebookstatusen postades sent på året hann den ta sig upp på topplistan.

Kära älskade följare. 💕 1 oktober upptäcktes en hjärntumör på min älskade fru Anna-Maria. En vecka senare opererades…

Publicerat av Morgan Alling Lördag 5 december 2020

9. Expressen

Även Expressen passade på att hylla Dagny Carlsson på födelsedagen, med ett eget videobildspel.

10. Sven Melander

Sven Melander fortsätter att bygga en andra karriär som viral internetkomiker. Mest träffsäker blev hans kommentar om att så många plötsligt hade blivit experter på coronaviruset.

Det var årets tio största Facebookposter. Här ser du förra årets lista och här kan du läsa mer om årets Maktbarometer som listar Sveriges mest inflytelserika på sociala medier.

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024