STÖRSTA FACEBOOKPOSTER 2021


Viralsajter, vinterlandskap och Tareq Taylor. Så kan året sammanfattas när Medieakademin sammanställer de Facebookposter som samlat mest engagemang.

Årligen listar Medieakademins Maktbarometer vilka som har störst inflytande i sociala medier. Och vid varje årsskifte presenterar vi listor över vilka enskilda poster som har fått störst spridning i Sverige. Kriterierna är att de ska vara skrivna på svenska av någon från Sverige och inte innehålla marknadsföring. Vi publicerar årslistor för Instagram, Facebook och Twitter.

På Facebook tittar vi specifikt på hur många gillaklick, delningar och kommentarer en post får. I år är sju av årets tio största poster från olika typer av viralsajter. Allt från influencers till fotoälskare eller privatpersoner där skälen inte är helt uppenbara.

– Genom åren har vi fått allt fler personer och företag som specialiserat sig på att lista ut hur man kan få maximal spridning med hjälp av Facebooks algoritmer. Årets topplista är ett exempel på hur det kan se ut, säger Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten.

Här är årets största Facebookposter:

1. Made in Sweden

Viralsajten Made in sweden drivs av en anonym privatperson, utan något uppenbart vinstintresse. Men på kort tid sidan blivit en av Sveriges största, genom att posta roliga bilder, tankeväckande citat, eller som här: En klurig gåta.

2. Fixa själv

Influencern Vivi Wallin har en rad olika projekt i sociala medier. Men det blev en lånad bild på hennes fixar-sida som i år blev den näst största. Inte bara bland svenskar, i kommentarsfältet noterar man även många brittiska fotbollsmammor.

3. Norrland. Ett eget land

Heikki Koskelainen driver Sveriges största fotosida om Norrland och når ofta långt utanför Sveriges gränser med vackra bilder på vinterlandskap. Den här från Badhusparken blev den största i år.

4. Newsner djur

Medieföretaget Newsner har specialiserat sig på att hitta videos och bilder som kan få stor spridning på Facebook. Den här videon om en björn som fastnat i en plasthink blev deras bästa post under året som gick.

5. Ett gott skratt

Medieföretaget Newsner äger en rad olika varumärken och Facebooksidor, även ”Ett gott skratt”. Ett överkast med en enkel synvilla blev en succé. Bilden är lånad från företagets systersida, Humorbibeln, vilket framgår av vattenstämpeln mitt i bilden.

6. Kungahuset

Prinsparet Carl-Philip och Sofia fick en son, prins Julian. När Kungahuset publicerade den första bilden slöt tiotusentals upp för att gratulera med ett gillaklick.

7. Situationer

Det anonyma kontot Situationer är återkommande en av de som når och engagerar flest i Sverige, enligt Maktbarometern. Oftast med enkla, relaterbara bilder. Eller som här: Med ett fiffigt trick för att få så många som möjligt att tagga en vän.

8. SVT

SVT:s beslut att låta matprofilen Tareq Taylor bli julvärd älskades uppenbarligen av publiken. Det blev public service-kanalens största Facebookpost under året.

9. Greta Thunberg

Klimataktivisten kombinerade skolstrejk med en hyllning till Sveriges fotbollslandslag, som samma dag spelade OS-final mot Kanada. Tyvärr räckte det inte hela vägen fram i finalen, där Sverige förlorade efter straffläggning.

10. Jerry

Facebooksidan som en gång i tiden var en hyllning till reklamkaraktären ”ICA-Jerry” har nu svirat om till att mest publicera virala humorbilder. Vem som står bakom sidan är okänt, men deras räckvidd är enorm oavsett om det handlar om ekivoka skämt eller som här, en av årets starkaste sportbilder.

Det var årets tio största Facebookposter. Här ser du förra årets lista och här kan du läsa mer om årets Maktbarometer som listar Sveriges mest inflytelserika på sociala medier.

Om Medieakademin
Medieakademin är en ideell förening som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället. Sedan starten 1997 har vi publicerat Förtroendebarometern, Sveriges mest uppmärksammade mätning om förtroende för medier, politik och näringsliv. Sedan 2017 gör vi även Maktbarometern: En karta över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet.

Kontakt:
Emanuel Karlsten, ordförande, 0702772030, emanuel@medieakademin.se
Beata Jungselius, ledamot Medieakademin, lektor informatik, forskar om användandet av sociala medier i vardagen. 0735-080888, beata.jungselius@gmail.com

Liknande artiklar

Medieakademin presenterar Maktbarometern – 8 oktober 2024
21 augusti 2024
Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024